Ainutlaatuinen savolaista kuoromusiikkia kokoava albumi ilmestyy toukokuussa

Savolaisen Osakunnan Laulajat -kuoro (SOL) julkaisee 18. toukokuuta albumin, jolle on taltioitu savolaista kuoromusiikkia. Moni lauluista on aiemmin levyttämätön. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Savon kuoromusiikkia kootaan tässä laajuudessa yhteen.

Kuoro kesäkuussa 2023 Tampereen sävelen kuorokatselmuksessa, kuvaaja Maarit Kytöharju

“Aamun kultainen kuoro - Lauluja Savosta ja liepeiltä” -albumi sisältää 14 savolaisten säveltäjien ja sovittajien kuoroteosta eri aikakausilta ja eri musiikkityyleistä. Äänitteellä on lisäksi muutama kuorolle tärkeäksi muodostunut laulu Savon rajojen ulkopuolelta. 

Albumin myötä savolainen kuoromusiikki pääsee suuren yleisön kuuluville. Äänitteellä on muun muassa mikkeliläisen Anna Gallonin kansanlaulusovitus ‘Jos sä olet minun’ (2019), heinäveteläisen Otto Kotilaisen ‘Savolaisten esi-isät’ (n. 1935), Kiuruvedeltä kotoisin olevan Mikko Sidoroffin ‘Kerubiveisu’ (2004), lapinlahtelaisen Pasi Lyytikäisen ‘Suomalainen rakkaudentunnustus’ (2020), Kuopiossa asuneen Armas Järnefeltin ‘Muut ne kuuli kirkonkellon’ (1896) ja kuopiolaisen Ahti Sonnisen aiemmin julkaisematon, kuoron käsikirjastosta löytynyt ‘Aamun kuoro’ (1957). Albumi sisältää myös kuoron laulajien Emma Kuntzen ja Pauli Raitakarin sävellyksen ‘Metsän salaisuus’ (2021), SOLin aiemman taiteellisen johtajan Sabrina Ljungbergin ‘Oluen synnyn’ (2016) sekä Savon ulkopuolelta Jean Sibeliuksen kaksi laulua, ensilevytyksen Tomas Takolanderin teoksesta ‘Rannalla’ ja kaksi norjalaista kuorolaulua.

“Opiskelijakuorolle albumin tekeminen on iso ponnistus, mutta koimme tekevämme tärkeää kulttuurityötä levyttämällä nimenomaan savolaista kuoromusiikkia. Levystä tuli taiteellisesti korkeatasoinen”, kertoo Punkaharjulta kotoisin oleva kuoron sopraano ja puheenjohtaja Tiina Pekonen.

Savolaisen Osakunnan Laulajat on 50-henkinen taidokas, monipuolinen opiskelijakuoro, joka syntyi vuonna 1932 Helsingin yliopiston Savolaisen osakunnan yhteyteen. Kuoro palkittiin kultaleimalla Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa 2023. SOL konsertoi vuosittain pääkaupunkiseudun lisäksi Savossa ja tekee myös yhteistyöproduktioita, tänä vuonna Rahmaninovin Vigilian ja Mozartin Requiemin parissa. Kuoroa johtaa Noora Hirn, ja albumin äänittäjä on Antti Pohjola. Levyn design on Sofia Rinskoin.


Ennakkotilaa levy: verkkokauppa

Kuuntele näyte levystä:

Seuraava
Seuraava

Mesenaattikampanja uuden levyn tueksi nyt käynnissä!